Gajary » read post

V√Ĺznamn√≠ gajarania: Ter√©zia Hurbanov√°-Kronerov√°

  • April 15th, 2007

Ter√©zia Hurbanov√°,, vyd. Kronerov√° (* 22. j√ļn 1924, Gajary ‚Äď ‚Ä† 15. j√ļn 1999, Bratislava) bola slovensk√° here√®ka. Matka here√®ky Zuzany Kronerovej, manŇĺelka herca Jozefa Kronera.

V roku 1943 absolvovala Ň°t√ļdium herectva na ҆t√°tnom konzervat√≥riu v Bratislave. V rokoch 1943 – 1944 √®lenka Slovensk√©ho ¬ĺudov√©ho divadla v Nitre, 1945 – 1956 Arm√°dneho divadla v Martine a od roku 1956 √®lenka √®inohry SND v Bratislave. Od konca 50. rokov 20. storo√®ia vytvorila r√īznorod√© √ļlohy aj v telev√≠zii.

Filmografia:
* 1963: V√Ĺhybka (Dudekova sestra)
* 1968: Stopy na Sitne (KaŇ°kov√°)
* 1973: Hriech Kataríny Padychovej (Drnaèka)
* 1973: O√®ovsk√© pastor√°le (ba√®ova Ňĺena)
* 1974: Kto odch√°dza v daŇĺdi… (√ąuvalov√°)
* 1976: Do posledného dychu (Kollárová)
* 1979: Cho√Į a nel√ļ√® sa (C√°fikov√°)
* 1984: Na druhom brehu sloboda (Kalinov√°)
* 1989: Pr√°vo na minulos¬Ě (Hasprungov√°)

zdroj: wikipedia.sk

Want your say?

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>