Gajary » read post

Významní gajarania: Štefan Gráf

  • October 9th, 2005

Medzi význaèných gajarských rodákov treba zaradi i slovenského spisovate¾a Štefan Gráfa. Narodil sa v roku 1905, vychodil gymnázium a vzdelanie si doplnil na obchodnej akadémii. Zaèal pracova ako úradník. V rokoch 1938 – 1945 pracoval v Matici slovenskej v Martine ako vedúci jej nakladate¾stva. Po vojne odišiel do Trnavy, kde prevzal funkciu vedúceho nakladate¾stva Spolku sv. Vojtecha. Pracoval tam v rokoch 1948 – 1968, kedy odišiel do dôchodku. Patril do tretej vlny slovenskej poprevratovej literatúry a literárne zaèal tvori už v roku 1934. Prispieval do rôznych èasopisov ako Elán, Slovenské poh¾ady, Živena, Slovenské smery a pravidelne do dennej tlaèe. Pokúšal sa i poéziu, ale èoskoro ju zanechal.

Do literatúry vstúpil v roku 1937 zbierkou noviel V horúcom príboji. Už touto prácou vzbudil pozornos, lebo je plná skutoèných životných príbehov a bola s¾ubná i štylisticky. V roku 1940 vydáva ïalšiu zbierku noviel Žeravý bod. Zobrazoval v nej život súèasnej spoloènosti. Do noviel vkladal i svoje osobné náh¾ady. Spracovával osudy a udalosti slovenských miest a rodín v nepokojných vojnových èasoch. Štefan Gráf neostal iba pri novelách. Po prvých zbierkach nasledujú romány Zápas (1939), Zmätok (1940), Oce¾ové vlny (1942), a Cesta za snom (1942). Tvoril uprostred krvavej vojny, èo zanechalo stopy i na jeho diele. Takmer každý rok vychádza niektorá z jeho kníh. Kritika mu vytkla, že je stereotypný, hoci by sme mohli poveda a zaradi ho i k autorom lyrizovanej prózy. Tematicky sa pohyboval medzi mestom a dedinou, lebo tieto problémy dobre poznal. Vo svojej tvorbe nezaostal ani po skonèení vojny, V roku 1949 vychádza jeho historický román Jur Janošiak èerpajúci z nevysychajúcej studnice legiend o terchovskom rodákovi. Roku 1975 vydalo nakladate¾stvo Slovenský spisovate¾ jeho dielo Nábrežie Františka Jozefa, ktoré obsahuje dve práce. Prvou je oznaèená kniha a druhou Strieborná spona. Je to kniha nesmierne zaujímavá, zaujme každého èitate¾a opisom osudov mladého uèòa Martina zo Záhoria, ktorý tak ako tisíce iných, odchádza do Viedne, kde prežíva svoje osudy. Druhá èas knihy Strieborná spona je nieèím podobná. Odohráva sa v jednom záhoráckom mesteèku. Opisuje jeho stredné vrstvy, najmä remeselníkov, ich životný štýl a mravy. Ukazuje na životný optimizmus a pôvab mladosti humorným spôsobom tak typickým pre rodného Záhoráka.

Avšak Štefan Gráf ako vzdelaný literát nám približoval i tvorbu iných národov. Bol dobrým prekladate¾om. Z èeštiny prekladal diela Šimona J. Baara a Alojza Jiráska, z nemèini W. von Boda a W. Waltroda a oboznámil nás i s talianskou literáturou prekladmi tvorby Edmonda de Amicis a M. Soldatiho. V obci je po òom pomenovaná jedna ulica.

Want your say?

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>