Gajary » read post

Malacky po veternej smršti

  • June 23rd, 2007

Štvrtok (21. 6.) podveèer silný vietor a dážï neobišli ani Malacky. Bilancia nie je dobrá, hoci pri nieko¾kých zdevastovaných strechách, vyvrátených a polámaných stromoch sa treba teši, že ¾udia zostali bez úrazu. Len o vlások unikli katastrofe pracovníci firmy Lesotrans, ktorá sa podie¾a na rekonštrukcii pravej strany Zámockého parku. Len pár metrov od miesta, kde èistili priestor a pripravovali ho na výsev trávy, vietor vyvrátil štyri lipy. Ich korene boli odhnité.

Z trsu líp jedna vyvalená s koreòom spôsobila nalomenie a naklonenie ïalších stromov, preto bude nutné aj tie vyrúba. Okrem toho vo výške cca 7 m sa odlomil asi 200-roèný jaseò tesne a spadol k chodníku. Starý hrubý strom, pod ktorým h¾adali tieò škôlkari z Kollárovej ulice, takisto ráno našli vyvalený s koreòmi. „Až by sme plakali,“ povedala zástupkyòa riadite¾ky M. Hajdinová, keï príslušníci hasièského a záchranného zboru pre oèami detí i personálu pílili konáre.

Na Partizánskej ulici podobne dopadol gaštan pri trati. Leží vyvalený a èaká na odstránenie. V súèasnosti je situácia sažená, pretože mestská firma TEKOS, ktorá sa má na likvidácii kalamity podie¾a, pomáha pri prípravách na StreetFest, ktorý sa v malackom Zámockom parku zaèína už dnes.

Okrem stromov vietor spôsobil škody na strechách. Jednou zo zasiahnutých bola aj strecha nedávno zrekonštruovaného Mestského centra kultúry, Strhnutá krytina aj s izoláciou a dážï spôsobili okamžité rozsiahle zatekanie do galérie. Pracovníèky knižnice stihli pohotovo odprata vystavené exponáty, takže aktuálna výstava sa ruší. Budova MCK patrí mestu a je poistená. Oprava však istý èas potrvá a galéria musí by zatvorená.

Zdroj: malacky.sk

Want your say?

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>